Catering tijdens de RoPaRun

   

Als je zegt: Wie zitten er in een Roparunteam? zullen de meesten direct denken aan lopers (duh!) fietsers (uiteraard) eventueel nog chauffeurs.. Maar er is nog een onmisbaar radertje in het vloeiend tikkende uurwerk dat NOS Roparunteam heet. Dat zijn de mannen en vrouw van het cateringteam!

Etappes plan je namelijk niet alleen qua route, maar ook qua eten. Dat begint al weken vantevoren: hoe vaak stoppen we? Waar? Hoe lang staan we daar? En welk deel van de dag is het? Want je wil niet te veel eten meenemen, maar ook geen ‘rare’ maaltijden serveren. Als het ochtend is aankomen met een zware pasta? Reken er maar op dat de helft van de mensen niet, of amper iets eet. Datzelfde voor een kopje soep als avondmaaltijd. Hoewel je op de raarste momenten slaapt, blijft je lijf onbewust toch in een bepaald ritme.
En dus is er gepland, geprepareerd, berekend en rekening gehouden met alle dieetwensen.
De dag voor vertrek stonden onze drie bikkels al gruwelijk vroeg in de keuken om alles te koken, te bakken en in speciale zakken te doen.
Met een precies systeem is alles in kratten geladen en op volgorde in de koelbus geladen.

Dan denk je: jamaar hela hola, dat is dan wel heel makkelijk op locatie. Maar daar vergis je je: Daar komt de tweede bikkelkant boven: de cateringploeg is altijd degene die bij aankomst de tent, banken en veldkeuken opbouwt. Terwijl iedereen slaapt, koken zij water voor koffie en thee. Warmen ze het eten op en maken ze kratten klaar zodat de lopers onderweg kunnen bijtanken.


En als iedereen gegeten heeft en het bed induikt, zijn zij nog razenddruk met afwassen opruimen en inpakken.
Cateren is werken zonder pauze. Behalve dan dat ene uurtje, in de zon op die ene prachtige idyllische stopplaats aan de Hoogeveensche Vaart.